Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

In het Staatsblad: fietslease  

Publication date
03 april 2024
Femme sur un vélo tebdabt les jambes en souriant

Het koninklijk besluit van 13 maart 2024 tot wijziging van het koninklijk besluit van 13 juli 2017, werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 28 maart 2024. Dit besluit neemt het principe van de fietsleasing op als een sociaal voordeel voor de personeelsleden van de federale overheid.  

Personeelsleden kunnen gebruikmaken van de fietsleasing door hun eindejaarstoelage in te zetten. Als alles loopt zoals voorzien, zullen personeelsleden in 2025 daartoe de kans krijgen. Maar vooraleer het zover is, moet het algemene kader nog verder uitgewerkt worden.

Nog te nemen stappen 

De FOD BOSA is verantwoordelijk voor het opzetten van het algemene kader, met het oog op implementatie van de fietslease. Deze stappen moeten nog worden doorlopen: 

 

 1. opstellen van bestek 
 2. lanceren van bestek 
 3. contract toekennen aan een onderneming 
 4. opstellen van fietsleaseplan 
 5. integratie in verschillende hr-processen. 

Informeer personeelsleden

Het is belangrijk dat personeelsleden duidelijk worden geïnformeerd over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om te kunnen profiteren van de belastingvrije regeling voor fietsleasing.  

Een belangrijke voorwaarde voor de fietslease is dat de fiets regelmatig gebruikt wordt voor (een deel van) het woon-werkverkeer. In dat geval is het voordeel ook vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Het spreekt voor zich dat personeelsleden die een fiets leasen ook de verkeersregels moeten naleven. 

Fiets zelf uit te kiezen 

Zodra de regels zijn vastgelegd en er een  partner  is gekozen, krijgt iedere geïnteresseerde overheidsmedewerker: 

 • eerst en vooral ter bevestiging de vraag voorgelegd of de eindejaarstoelage gebruikt mag worden voor de fietslease 
 • de kans om zelf een fiets uit te kiezen – mogelijk omvat de fietslease ook bepaalde fietsaccessoires en het onderhoud van de fiets, dat is nu nog niet duidelijk. 

Verder verloop 

Dit initiatief staat nog in zijn kinderschoenen. We houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze kanalen. Op termijn komt er hierover ook een vaste rubriek op onze website. 

Meer info 

Deel dit artikel

Meer nieuws

 • Ontdek de MyGov.be-app!

  Publication date
  14 mei 2024
  De FOD BOSA heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de lancering van onze nieuwste app, MyGov.be! Deze app is ontworpen om jouw interactie met overheidsdiensten eenvoudiger en...