Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nido's Innovatiereis naar Kopenhagen inspireert voor de toekomst van de Belgische overheid

Publication date
27 oktober 2023
Nido Copenhage

In oktober organiseerde Nido, het innovatielab van de FOD BOSA, een innovatiereis naar Kopenhagen voor de trotse winnaars van de allereerste Federale Innovatie Award. De opgedane inzichten worden gebundeld en hebben tot doel om bij te dragen aan een meer innovatieve Belgische overheid. 

Een delegatie van 22 medewerkers uit 5 verschillende organisaties vertrok naar Kopenhagen om zich te laten inspireren door maar liefst 9 vooraanstaande spelers in innovatie. 

De missie van de reis was duidelijk: leren van internationaal gerenommeerde innovators en deze kennis terugbrengen om de impact van innovatie-inspanningen van de Belgische overheid te vergroten.  

Missie geslaagd 

Na 4 dagen van boeiende presentaties en uitwisselingen, keerden ze terug met een schat aan inspiratie en concrete inzichten die de sleutel kunnen zijn tot een innovatie gedreven toekomst voor België. Deze waardevolle inzichten zullen binnenkort worden gebundeld in een rapport dat later dit jaar wordt gepubliceerd. 

Hier zijn alvast een paar voorproefjes van de opgedane ideeën: 

 1. Missie gedreven Innovatie: In tijden van maatschappelijke uitdagingen is er nood aan ambitieuze doelen. Grote ambities en "moonshots" zorgen voor een waaier aan innovaties. Door ambitieuze doelen te stellen, dagen we onszelf uit om nieuwe wegen in te slaan in plaats van simpelweg te blijven optimaliseren. Ambitie en innovatie gaan hand in hand. 
 2. Verschuiving van rollen en relaties: Het veranderen van de houding of positie van de overheid kan nieuwe dynamieken teweegbrengen in samenwerkingen met partners, bedrijven en burgers. De overheid hoeft niet in haar eentje alle uitdagingen op te lossen. Vaak zijn er meerdere sectoren en partners die willen meedenken en hun steentje bijdragen aan oplossingen. Het optreden als verbinder en faciliteren van samenwerking is een rol die de overheid vaker kan aannemen om innovatie te bevorderen. 
 3. "Steal with Pride": Het kopiëren van succesvolle oplossingen en succesfactoren en deze rebranden of verbeteren is een teken van efficiëntie en hoeft geen schaamte met zich mee te brengen. Het overwinnen van het "Not Invented Here"-syndroom kan organisaties helpen om snelheid te brengen in innovatie. We moeten snel en doortastend zijn bij het adopteren van beproefde recepten. 

Nieuwsgierig naar de andere inzichten die de winnaars van de Federale Innovatie Award en Nido hebben opgedaan?  Hou dan zeker de websites van Nido en FOD BOSA in de gaten om binnenkort het volledige rapport te ontdekken. 

Samen kunnen we streven naar een toekomst waarin België behoort tot de top 5 van de meest innovatieve publieke sectoren in Europa. Innovatie begint hier, en de toekomst is veelbelovend. Laten we samen bouwen aan een innovatieve toekomst voor ons land! 

Deel dit artikel

Meer nieuws

 • FOD BOSA wint Corporate IT Award

  Publication date
  17 april 2024
  De FOD BOSA viel in de prijzen: we mochten een prestigieuze Corporate IT Award in ontvangst nemen! En dat in misschien wel de mooiste categorie, die van 'Best citizen impact'. Onze...
 • Nieuwe editie TOP100 Tools for Learning bij WTC III

  Publication date
  16 april 2024
  Donderdag 13 juni 2024 organiseert de FOD BOSA voor de tiende keer de Top100 Tools for Learning, samen met Stimulearning en Epsilon, twee netwerken voor opleidingsprofessionals.