Doel
Een regelgevingsimpactanalyse (RIA) is een voorafgaand aan de beslissing uitgevoerde evaluatie van de potentiële gevolgen van ontwerpen van regelgeving op economisch, sociaal en milieugebied en op de overheid.
Wettelijke basis
Titel 2 van hoofdstuk 2 van de wet van 15 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake voert de nieuwe impactanalyse in door de bepalingen van oude en nieuwe tests te harmoniseren (zie de Parlementair Document).
Het koninklijk besluit houdende uitvoering van titel 2 van hoofdstuk 2 van de wet bepaalt onder meer de samenstelling en werking van het impactanalysecomité, de formulierstructuur en de publicatieverplichtingen.
Procedure
- Het RIA-formulier bij de hand hebben van bij de aanvang van het opstellen van het tekstontwerp. Bij voorkeur het onlineformulier invullen via http://ria-air.fed.be, ofwel de Word-versie (hieronder, met de handleiding).
- Nagaan of vrijstelling of uitzondering kan worden ingeroepen (zie 2.2 van de handleiding hieronder).
- Indien nodig de helpdesk contacteren. De dringendheid van het antwoord vermelden!
- Antwoorden op de vragen en de RIA afronden in het vooruitzicht van de eerste werkgroep beleidscoördinatie (IKW).
- [facultatief] De RIA aan het Impactanalysecomité (IAC) voorleggen die de volledigheid, juistheid en relevantie van de antwoorden zal onderzoeken en niet-bindende aanbevelingen zal formuleren (binnen vijf werkdagen).
- De RIA bij het voor de Ministerraad voorgelegde dossier voegen zoals bepaald in de procedure beslist door de Ministerraad.
Impactanalysecomité (IAC)
Het IAC is belast met twee opdrachten. Ten eerste - wanneer hierom wordt verzocht - de ex ante-evaluatie van de kwaliteit van de uitgevoerde impactanalyse, en ten tweede een ex post-evaluatie, in de vorm van een jaarverslag, met het doel lering te trekken uit de toepassing van de wet, haar uitvoeringsbesluiten, alsook desgevallend bijkomende ondersteuningstools ter beschikking te kunnen stellen van de opstellers van impactanalyses. (zie artikel 7 van het koninklijk besluit van 21 december 2013 houdende uitvoering van titel 2, hoofdstuk II van de wet van 15 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging.)
Publicatie van RIA’s
De RIA wordt beschouwd als een openbaar document zodra het wetsvoorstel is ingediend bij het parlement of het koninklijk besluit is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De RIA maakt deel uit van de parlementaire documenten op dezelfde manier als de memorie van toelichting, het advies van de Raad van State of andere adviezen van adviesorganen. Voor koninklijke besluiten kan de RIA worden aangevraagd bij de Impactanalysecomité (iac-cai@bosa.fgov.be).
Documenten