Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Connectoo+

Heb je al een connectoo-certificaat en wil je verder gaan in het begeleiden van gebruikers die het lastig hebben met digitalisering? Kom je in je job rechtstreeks in contact met de burger, maar heb je geen opleiding tot digitale helper gevolgd en wil je beter voorbereid zijn? Het connectoo+-certificaat is een certificerende opleiding die beschikbaar is voor iedereen, en die vooral bedoeld is voor ambtenaren die rechtstreeks contact hebben met gebruikers. Samen dichten we de digitale kloof in België!

Plaats

Code

SWO-00104-96
 • Practical information

  Duur : 8 uur

  De connectoo+-opleiding is gratis beschikbaar op het federale e-Campus-platform.

  Opgelet: ons e-Campus-platform maakt gebruik van CSAM, het beveiligde toegangsplatform voor overheidsdiensten. Je hebt je eID of itsme® nodig om in te loggen.

  Code

  Contact

  Heb je vragen?

  Contacteer ons

 • Pluspunten

  • Inhoud: elke module bevat interactieve inhoud, video's, leuke oefeningen en forums om met andere deelnemers te discussiëren.
  • Online zelfstudie: je leert waar en wanneer je wilt, en je bepaalt zelf hoe snel je wilt leren.
  • Het programma is modulair: je volgt de modules in de aangegeven volgorde of gaat direct naar het onderdeel dat je interesseert.
 • Voor wie?

  Voor de ambtenaren van federale, gewestelijke of gemeentelijke overheidsdiensten.

 • Voorkennis

  Voorkennis van digitale inclusie is aanbevolen om connectoo + te volgen.

  Als je deze basiskennis wilt ontwikkelen, volg dan eerst de connectoo opleiding.

 • Op het programma

  Met connectoo + krijg je meer inzicht in de basisprincipes van digitale ondersteuning. Tijdens de online cursus leer je om:

  • gebruikers te ondersteunen en zelfstandiger te maken bij de verschillende stappen in het gebruik van de belangrijkste diensten
  • een echte ondersteunende rol te ontwikkelen
  • je houding tegenover een publiek te beheersen
  • geweldloze communicatie te gebruiken om burgers te ondersteunen
  • je gebruikers zelfstandiger te maken bij het gebruik van digitale hulpmiddelen
  • het regelgevend kader voor ondersteuning

   

  Duur: elke module vergt gemiddeld 1 uur werk. Je zal dus 8 uur nodig hebben om connectoo+ volledig te doorlopen.

  Formaat: de opleiding wordt aangeboden in het e-learningformaat. Dat betekent dat ze 100% online verloopt via het federale e-Campusplatform. Iedereen kan de opleiding dus op zijn eigen tempo volgen.

  Evaluatie: op het einde van elke module kun je je kennis testen in een quiz. Als je de 6 modules hebt afgewerkt, moet je een eindevaluatie doen.  Als je slaagt voor de quizzen en de eindevaluatie, dan krijg je het connectoo+-certificaat.

  Connectoo gecertificeerde zone: Elke overheidsambtenaar kan, als hij het connectoo-certificaat heeft behaald na het voltooien van de opleiding en het slagen voor de test, een aanvraag indienen om zijn of haar organisatie te laten labelen. Hiermee kan deze organisatie door burgers worden herkend als een organisatie die zich inzet voor het faciliteren van hun eerste stappen bij het gebruik van digitale overheidsdiensten.

 • Een voorsmaakje

  Bekijk hieronder een beeld van de connectoo+-opleiding.

  " "

 • Ter inspiratie

  Hulpmiddelen voor gecertificeerde medewerkers

  De SPF BOSA-teams hebben een reeks hulpmiddelen samengesteld als aanvulling op de certificeringscursus, zodat connectoo-gediplomeerden hun kennis over digitale ondersteuning voor burgers kunnen vergroten. Deze bronnen en links kunnen online worden geopend of gedownload van onze pagina voor de connectoo-gediplomeerden.

  Algemene vragen over connectoo+

  Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om onze algemene informatiepagina over het connectoo programma te raadplegen: connectoo.belgium.be.

 • FAQ

  1. Is de connectoo+-opleiding gratis?

   Ja, connectoo+ is een opleiding die 100% gratis is en die openstaat voor iedereen die voor een federale, gewestelijke of gemeentelijke overheidsdienst werkt.

  2. Is de connectoo+-opleiding certificerend?

   Ja, zodra je voor de evaluatie van de connectoo+-opleiding slaagt, ontvang je een certificaat in de vorm van een Open Badge, uitgereikt door de FOD Beleid en Ondersteuning.

  3. Wordt de opleiding ook face-to-face aangeboden?

   Nee, de connectoo+-opleiding verloopt 100% online.

  4. Hoelang duurt de connectoo+-opleiding?

   We schatten dat connectoo+-opleiding ongeveer 8 uur duurt. Dit is een inschatting, afhankelijk van je eigen tempo en of je wel of niet dieper op bepaalde onderwerpen wilt ingaan kan de duur variëren.

  5. In welke taal is de opleiding beschikbaar?

   De connectoo+-opleiding is beschikbaar in het Nederlands, het Frans en het Duits. Sommige video’s (interviews met specialisten) zijn niet gedubd, maar er zijn altijd ondertitels beschikbaar in het Nederlands, het Frans en het Duits. Er zijn ook transcripties beschikbaar.

  6. Wat is het verschil tussen connectoo en connectoo+?

   connectoo is een algemene opleiding over digitale inclusie en de uitdagingen ervan die door iedereen gevolgd kan worden. Ze is geschikt voor alle ambtenaren, ongeacht hun functie.

   connectoo + is gericht op ambtenaren die in direct contact met de burger staan en verder willen gaan in de ondersteuning van kwetsbare mensen. Je moet connectoo met succes afgerond hebben voor je met connectoo+ kunt beginnen.