Flexibele werkregelingen statutairen
Je hebt het recht om een flexibele werkregeling voor zorgdoeleinden aan te vragen.
Je hebt het recht om een flexibele werkregeling voor zorgdoeleinden aan te vragen.
Als je interesse hebt in een flexibele werkregeling, neem je hiervoor wel best eerst contact op met je eigen personeelsdienst.
Het recht om flexibele werkregelingen aan te vragen omvat
Er wordt dus geen absoluut recht toegekend op de aanpassing van je werkpatroon. Je werkgever is vrij om al dan niet in te gaan op de aangevraagde flexibele werkregeling, mits hij rekening houdt met bepaalde formaliteiten en hij/zij moet een weigering motiveren.[LN(1]
Je hebt het recht om voor een aaneengesloten periode van maximum twaalf maanden een flexibele werkregeling aan te vragen voor welbepaalde zorgdoeleinden.
Het betreft geen eenmalig recht, enkel de duur per aanvraag wordt begrensd: je kan gedurende je loopbaan verschillende aanvragen doen voor een flexibele werkregeling voor zorgdoeleinden, zolang elke aanvraag maar betrekking heeft op één aaneengesloten periode van maximum twaalf maanden. Jij en je werkgever kunnen vervolgens in onderling akkoord wel een flexibele werkregeling voor een aaneengesloten periode van meer dan twaalf maanden overeenkomen.
Aanvraag
Je moet ten minste twee maanden en ten hoogste drie maanden op voorhand een schriftelijke aanvraag indienen bij je werkgever. Deze termijn kan in onderling akkoord tussen jou en je werkgever wel worden ingekort.
De aanvraag bevat minstens de volgende elementen:
Je werkgever moet je binnen de maand volgend op de aanvraag een antwoord bezorgen.
Je kan je flexibele werkregeling vroegtijdig stopzetten. Je moet wel je werkgever tien werkdagen vooraf inlichten en je moet minstens één maand hebben gewerkt volgens de overeengekomen werkregeling.
Zorgdoeleinden
Je hebt het recht om een flexibele werkregeling aan te vragen voor deze zorgdoeleinden: